Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Kroniek van Hoorn

2022

juni

De gemeenteraad besluit om de pot voor startersleningen met maximaal twee miljoen euro aan te vullen. De politie-eenheid Noord-Holland sluit het cellencomplex onder het politiebureau aan de Blokmergouw in Hoorn. Arrestanten worden voortaan naar Alkmaar gebracht. In het ontwerpbestemmingsplan van het toekomstig stadsstrand worden de mogelijkheden voor in te plannen horecavoorzieningen aangegeven. Naar verwachting wordt het bestemmingsplan in september door de raad vastgesteld. De tweeling Dex en Tygo Bakker vallen op de zaterdag voor Pinksteren wel op in Hoorn: slechts een paar jongeren doen nog aan ‘Luilak’ en verstoren in de vroege ochtend de rust in de woonomgeving. In het Dijklander Ziekenhuis hebben de patiënten voor een consumptie nog slechts keuze uit water, thee of koffie. De maatregel is in mei genomen als onderdeel van de intentieverklaring ‘Goede Zorg Proef Je’ van het Nationaal Preventieakkoord en leidt tot felle negatieve reacties in de doelgroep. Komende winter gaat een proef met winterterrassen in Hoorn van start. Na drie jaar wordt een definitief besluit genomen: behouden, aanpassen of verwijderen. Stichting Qeer Art Productions organiseert met medewerking van Theater Het Pakhuis en Hotel Maria Kapel en met steun van de gemeente Hoorn, in de Pride Maand juni het festival ’50 jaar travestie en transseksualiteit’. Een aderlating voor het topvoetbal in Hoorn: v.v. Hollandia degradeert uit de Derde Divisie KNVB naar de Hoofdklasse en Zwaluwen’30 komt na 25 jaar terug uit de Eerste Klasse naar de Tweede Klasse zaterdag. Drie dagen lang worden mensen getrakteerd op live muziek, dans en theater tijdens de 22e editie van de Hoornse Stadsfeesten. Mandolineorkest Entre Nous bestaat 100 jaar. Een Eenhoornzegel ter waarde van € 1.000 wordt door wethouder Al Mobayed aan de vereniging uitgereikt aan dirigent Jan van Deursen bij het optreden in de Statenpoort tijdens de Stadsfeesten. De Fractie Tonnaer laat nog vóór het concept coalitieakkoord in de gemeenteraad wordt besproken en de zes wethouders worden benoemd, weten dat zij het nieuwe college geen vertrouwen zal geven en er niet mee zal samenwerken. Elin Overwater en Femke Oostrom, leerlingen van mavo-4 van s.g. Newton in Hoorn, behalen een prijs voor hun profielwerkstuk in het Talentenprogramma Junior Fellowship van het Rijksmuseum en de NTR. De eerste 25 woningen in het Holenkwartier worden opgeleverd.
16: Eerste woningen Holenkwartier opgeleverd
16: Eerste woningen Holenkwartier opgeleverd
De gemeenteraad reageert positief op het idee van het college om in de wijk Kersenboogerd het centrum te voorzien van verhoudingsgewijs meer duurdere huur- en koopwoningen, eventueel door bestaande sociale huurwoningen te slopen. Hoogbouw of bouwen op een andere plaats dient deze woningen dan te vervangen. René Assendelft (HoornLokaal), Karin Hakhoff (EénHoorn), Axel Boomgaars (GroenLinks), Dick Bennis (CDA), Marjon van der Ven (VVD) en Arthur Helling (D66) worden geïnstalleerd als wethouder en Frank van Rooij (HoornLokaal), Patrick Hoefman (CDA), Mitchel Sluis (VVD) en André van Beusekom (EénHoorn) worden geïnstalleerd als nieuwe leden van de gemeenteraad. De behandeling van het concept coalitie-akkoord wordt doorgeschoven naar de volgende gemeenteraadsvergadering. Watersportvereniging WSV Hoorn bestaat 90 jaar. Het jubileum wordt gevierd met een vlootschouw (admiraalzeilen) tussen de Schelphoek en de ingang van de haven. De eerste fase van nieuwbouwwijk Rozenbuurt in Zwaag wordt uitgevoerd. De projectontwikkelaar biedt bewust eerst de duurdere woningen voor verkoop aan: prijzen van € 350.000 tot € 600.000 (voor een ‘tweekapper’) en € 1 miljoen voor een vrijstaand huis. De goedkopere en middeldure woningen komen in de zes appartementengebouwen langs de Oostergouw. De tiende editie van Live in Hoorn in de megatent op het Pelmolenpad is een groot succes. Voor de derde keer op rij wordt Hovocubo landskampioen zaalvoetbal. Medewerkers van buitenbad De Wijzend in Zwaag feliciteren An Visser (90) die al meer dan vijftig jaar vijf keer per week in het bad haar baantjes trekt. Het zwembad viert dit jaar zijn vijftigjarig jubileum. Rugbyclub West-Friesland RCWF bestaat vijftig jaar.
25: Rugbyclub West-Friesland (op Blauwe Berg) bestaat 50 jaar
25: Rugbyclub West-Friesland (op Blauwe Berg) bestaat 50 jaar
Inloophuis ‘De Koepel’, voor mensen die arm, dakloos of eenzaam zijn, vindt een nieuwe locatie: een leeszaal van de bibliotheek aan de Wisselstraat. Met steun van o. a. Vereniging Rembrandt en de Stichting Vrienden van het Westfries Museum koopt het Westfries Museum ‘Gezicht op Hoorn’ van Caspar van Wittel (1653-1736). Na drie jaar kan de Hoornse balletschool weer een show onder leiding van Susan Baars in Schouwburg Het Park opvoeren. ‘Museum’ heet de uitvoering die door het publiek met een staande ovatie wordt beloond. Door een gift van de familie ontstaat het ‘Elisabeth Grent-F.J.A.M. van der Helmfonds’ dat € 100.000 beschikbaar maakt voor o. a. historische publicaties of activiteiten van historische verenigingen in West-Friesland. Het geld zal beheerd worden door de Kerkmeijer-de Regt Stichting in Hoorn volgens richtlijnen van de Haagse familie. Door een breuk in de waterleiding ontstaat grote schade aan tuinen van bewoners aan de Van Goyenstraat. Voor de afhandeling daarvan verwijst het Provinciale Waterleidingbedrijf Noord-Holland PWN de gedupeerden naar hun eigen verzekeraars. De Museumstoomtram Hoorn-Medemblik organiseert in de zomermaanden nu ook de ‘Holland Boven Amsterdam Express’: vanuit Amsterdam per stoomtrein naar Enkhuizen, vandaar met de historische veerboot naar Medemblik en met de stoomtram naar Hoorn en terug naar Amsterdam. Bij het congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten in IJsbaan De Westfries in Hoorn en bij schouwburg Het Park voeren boeren uit de regio actie tegen de stikstofplannen van de regering. Het raadsvoorstel voor nieuwe regels bij het toewijzen van standplaatsen voor woonwagens wordt door de bewonerscommissie Bobeldijk/Zomervaart en de raadscommissievergadering positief ontvangen. De woonwagenlocatie wordt uitgebreid met veertien plaatsen. Buurtbewoners van de Juniusstraat dringen er bij woningcorporatie Intermaris op aan om de huren te bevriezen en pas tot aanpassing over te gaan als alle gebreken (schimmel, stank, vocht en kou) zijn hersteld. Met de presentatie van zijn tweede bundel met een overzicht van zijn werk (in de afgelopen dertien jaar) besluit architect Jan Rietvink zijn loopbaan als zelfstandig architect.
30: Architect Jan Rietvink eindigt loopbaan met tweede bundel
30: Architect Jan Rietvink eindigt loopbaan met tweede bundel