Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Kroniek van Hoorn

2022

juli

Zeventig niet-Europese statushouders worden op verzoek van de staatssecretaris van Justitie versneld opgevangen in Hoorn. In eerste instantie betrekken zij de opvanglocaties aan de Verlengde Lageweg en de Lageweg. Daarna stromen zij door naar woningen in de stad.
1. Opvanglocatie De Mix aan de Verlengde Lageweg
1. Opvanglocatie De Mix aan de Verlengde Lageweg
Locatie Werenfridus van het Tabor College krijgt wederom het kwaliteitskeurmerk voor het tweetalig onderwijs van de Nederlandse organisatie voor internationalisering in onderwijs Nuffic. De herdenking Keti Koti van het slavernijverleden van Afro-Surinamers, Hindoestanen, Javanen en andere inwoners van Suriname, die in samenwerking met Stichting Netwerk in wijkcentrum De Cogge werd gehouden, wordt ervaren als erkenning en bewustwording van wat zich heeft afgespeeld. Gemeenteraadslid Patrick Hoefman stapt per direct over van de fractie CDA naar oppositiepartij Fractie Tonnaer. Hij was in de vorige periode vier jaar lid van de fractie CDA. De Grote Kerk, een rijksmonument uit 1883, is volgens ontwerp van Hylkema Erfgoed verbouwd en ingericht als Heavens Hotel Hoorn (43 luxe kamers) en restaurant The Saint (170 plaatsen) en terras (100 plaatsen) aan de zuidzijde buiten. De officiële opening is op vrijdag 15 juli a.s..
12: Restaurant The Saint in de Grote Kerk
12: Restaurant The Saint in de Grote Kerk
Bij de Vereniging Oud Hoorn verschijnt het boekje ‘Sint Jozefschool 100 jaar’, geschreven door Netty de Roos en Frans en Piet van Iersel. Naar aanleiding van klachten van bewoners stelt de fractie Sociaal Hoorn de onveilige verkeerssituatie op en rond het fietspad in de Pergola in de Kersenboogerd aan de orde met vragen aan het college over het ontbreken van paaltjes die o.a. bezorgers met autobusjes zouden weren. De huurwoningen van Intermaris aan de Juniusstraat worden niet gesloopt, maar opgeknapt en verduurzaamd. Afzien van huurverlaging, zoals bezorgde bewoners vroegen (zie 30 juni), is daarom niet aan de orde, aldus de woningcorporatie. Na twee jaar (wegens coronamaatregelen) op het Pelmolenpad keert de Hoornse Kermis terug naar de binnenstad. Van 6 tot en met 15 augustus (Lappendag), maar zonder de traditionele vuurwerkshow. Vanwege werkzaamheden aan de dijkversterking aan de Westerdijk en het stadsstrand is de situatie voor publiek niet veilig. Bij restauratiewerkzaamheden aan het pand Roode Steen 15 worden een monumentaal stucplafond en een natuurstenen schouw met originele achttiende-eeuwse spiegel aangetroffen. De Hoornse Waterweek biedt weer gezellig en sportief vermaak rondom de Hoornse havens en in de binnenstad. Volgens Weerplaza wordt in Hoorn op dinsdag 19 juli de hoogste temperatuur in West-Friesland gemeten: 34 graden Celsius. De Fractie Tonnaer pleit voor een permanente locatie voor covid-vaccinatie in Hoorn. Door corona, tekort aan vrijwilligers en financiële zekerheid worden de Hoornse Kaasmarkten in het zomerseizoen niet langer georganiseerd. Aan het einde van het jaar wordt door de leden beslist of het doek definitief valt voor de historische vereniging. Volgens de woningcorporatie een unieke score: 99% van de huurders van wooncomplex Glazenwagen in Risdam-Zuid stemt in met de ingrijpende verbouwing om de 87 woningen te verduurzamen.
23: Verduurzaming Glazenwagen
23: Verduurzaming Glazenwagen
Het vierde woongebouw van woningcorporatie Intermaris aan het Noorderlicht in de Grote Waal zou in oktober 2021 worden opgeleverd. Problemen met de levering van materialen en installaties zijn er de oorzaak van dat er nog steeds geen nieuwe datum bekend is. Inmiddels is begonnen met de bouw van het vijfde gebouw aan het Noorderlicht. De Fractie Tonnaer weigert zich neer te leggen bij de afwijzing van het bouwplan voor jongerenappartementen aan de Westerblokker 23A in Blokker. De fractie stelt nieuwe vragen aan het college hierover. Transportbedrijf Van Straalen de Vries uit Zwaagdijk-Oost neemt het voormalig distributiecentrum van Lidl aan de Marowijne in Zwaag over.
27: Voormalig distributiecentrum Lidl
27: Voormalig distributiecentrum Lidl
Het college besluit te stoppen met verdere onderzoeken naar de financiële haalbaarheid van de transformatie van bedrijventerrein Gildenweg naar een woonwijk. De gemeenteraad neemt in het najaar een besluit over de toekomst van Gildenweg.