Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Kroniek van Hoorn

2022

april

De Hoornse fracties Fractie Tonnaer, HoornLokaal en CDA Hoorn gaan samen de kern van de nieuwe coalitie in de gemeenteraad vormen. Zij hebben nog zes zetels nodig voor een meerderheid in de raad. De gemeente stelt het door haar ontwikkelde lespakket over Het Glop beschikbaar aan de basisscholen in de gemeente. Lespakkety Glop Ondernemersvereniging OSH, stichting Binnenstad Management en firma Avontuur-Blanchere sluiten een overeenkomst voor de aanleg van wintersfeerverlichting in de komende vier jaar Wethouder Simon Broersma plaatst een nieuwe lantaarn in een nostalgisch jasje op het havenhoofd. Daarmee wordt het project afgesloten waarin meer dan vijfhonderd verouderde koperen lantaarns zijn vervangen door nieuwe led-lampen. Zesenzestig woningen in het Holenkwartier worden een jaar later opgeleverd dan wordt verwacht. Volgens de aannemer is de oorzaak prijsstijgingen, langere levertijden en personeel uit Oekraïne dat niet beschikbaar is….. De fracties EénHoorn, GroenLinks, D66 en VVD Hoorn willen niet verder met de coalitiegesprekken als deze worden geleid door Roger Tonnaer, voorzitter van de Fractie Tonnaer. Zij constateren een gebrek aan transparantie, gebrek aan informatie en geen open dialoog. Zij vragen de Raadsvergadering om een onafhankelijke informateur te benoemen. Burgemeester Jan Nieuwenburg gaat een ‘onafhankelijk verkenner’ aanstellen, die zo snel mogelijk met alle partijen van de gemeenteraad in gesprek gaat om het vastgelopen proces naar coalitievorming weer op gang te helpen. Met de tentoonstelling INKTSPOT! start pop-upmuseum Expoost op de nieuwe plek St. Ceciliakapel op Nieuwsteeg 42. De verhuizing naar dit pand is nodig in verband met de verbouwing van het Westfries Museum. Projectontwikkelaar Oosterbaan bereikt overeenstemming met de gemeente over plannen voor een gebouw met honderd kleine huur- en koopappartementen voor starters en jongeren op de plek aan het Dampten waar nu nog Auto Tensen gevestigd is.
Plan huisvesting op terrein Auto Tensen aan het Dampten
8: Plan huisvesting op terrein Auto Tensen aan het Dampten
Burgemeester Jan Nieuwenburg vraagt Rob van Doorn (voorheen wethouder en raadslid in Haarlem) om te onderzoeken welke partijen het beste een stabiele coalitie kunnen gaan vormen. De gemeente beëindigt officieel de samenwerking met Stichting Stadslandbouw en vraagt de stichting om ook de bijenstal en andere eigendommen bij kinderboerderij De Woid te verwijderen. Na dertig jaar neemt Arnold Bakker met het ‘Passieconcert’ afscheid als dirigent van het Hoorns Kamerkoor. Wil Groenendijk wordt onderscheiden als lid in de Orde van Oranje-Nassau wegens haar jarenlange vrijwillige inzet voor de Hoornse samenleving. Een vijf dagen durend archeologisch onderzoek op de plaats van de voormalige hockeyvelden aan de Nieuwe Steen moet inzicht geven in de archeologische waarde van het terrein. De gemeente wil het bestemmingsplan voor de Westfriese Parkweg aanpassen zodat de realisatie van een elektriciteitsstation van Liander mogelijk wordt. Daardoor kunnen de plannen voor de aanleg van een openbare skate- en BMX-baan niet doorgaan. Het kantoor van ABN AMRO aan de Veemarkt wordt per 10 juni gesloten. Klanten kunnen via chat, telefoon en/of beeldbankieren in contact komen met de bank. Andere banken besloten eerder al om een aantal kantoren in de regio te sluiten. Voor geldopnamen zijn de automaten van Geldmaat in de omgeving beschikbaar. In de reeks over Nederlandse ‘kunstenaarskolonies’ van uitgeverij Wbooks verschijnt ‘De schilders van West-Friesland’, waarin werken uit onder meer de collectie van het Westfries Museum. De horecabedrijven aan de Roode Steen en het Kerkplein gaan samen de festiviteiten in Koningsnacht en op Koningsdag organiseren. Aan de oostzijde van winkelcentrum Grote Beer in de Grote Waal wordt het beeld ‘Bouwwerk V’ van kunstenaar Raymond Hirs geplaatst.
‘Bouwwerk V’ van Raymond Hirs bij w.c. Grote Beer in de Grote Waal
16: ‘Bouwwerk V’ van Raymond Hirs bij w.c. Grote Beer in de Grote Waal
Onder de voormalige hockeyvelden aan de Nieuwe Steen worden bij archeologisch onderzoek sporen van bewoning van dit gebied in de prehistorie gevonden. De straten in de nieuwe wijk Rozenbuurt in Zwaag worden genoemd naar rozensoorten die de hier ooit gevestigde kwekerij Balk teelde. Woningcorporatie Intermaris maakt bekend dat 166 huurwoningen , 11 bedrijfspanden en 22 garages in ‘Hart van Hoorn-Noord’ (Joh. Poststraat / Liornestraat) vanaf 2025 gesloopt zullen worden. Op de vrijkomende percelen zullen in elk geval 166 appartementen nieuw worden gebouwd. Alle betrokken huurders zullen moeten verhuizen, maar hen wordt toegezegd dat ze desgewenst kunnen terugkeren.
Sloopplannen panden Hart van Hoorn-Noord
20: Sloopplannen panden Hart van Hoorn-Noord
Scholengemeenschap Copernicus neemt de nagelnieuwe sporthal aan de Nieuwe Steen in gebruik. In een bijzondere bijeenkomst wordt bij het oorlogsmonument op het station Hoorn herdacht dat 80 jaar geleden hier om 12.18 uur een trein vertrok met Joodse inwoners, waarvan er uiteindelijk weinig zouden terugkeren.
Oorlogsmonument op station Hoorn
21: Oorlogsmonument op station Hoorn
Bregje Duijn uit Zwaag doet op 25 mei mee aan de landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd 2022. Eerder won zij de voorrondes op haar school De Wingerd en die van de provincie Noord-Holland. Hotel en brasserie Oostereiland en eetcafé Goos op het Kerkplein zijn beide overgegaan op uitsluitend vegetarisch keuken. Informateur Rob van Doorn geeft in zijn advies aan dat ‘bij een voortvarende aanpak’ begin juni een college met zes full time wethouders kan worden geïnstalleerd. De eerste lichting cursisten van de West-Friese post-hbo-zorgopleiding ‘Innoveren in Zorg en Welzijn met Technologie’ zwaait af met een diploma. Burgemeester Jan Nieuwenburg reikt in het Statenlogement het jeugdlintje uit aan Kaijlin Dijkstra, Elize Mollee, Delayla Grob en Ryan Sas. Zij hebben, ieder op zijn eigen manier, iets bijzonders gedaan voor de Hoornse samenleving. Burgemeester Jan Nieuwenburg reikt in het Statenlogement een koninklijke onderscheiding uit aan de volgende inwoners van Hoorn: officier in de orde van Oranje-Nassau Frans Hoek (keeperstrainer van het Nederlands Elftal, uit Volendam naar Hoorn gelokt…) en ridder in de orde van Oranje-Nassau Jelke Jacobi (specialistisch inspecteur bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Inspectie Leefomgeving en Transport). Het echtpaar Rijk en Marjan van Bennekom, Anita Eijken-Kaan, Fred van der Kooij, Margot Kuiper-Claessen, Cor Lakeman, Karmen Read, Ben Takken, Constant Teunen, Hans Timmerman en Sonja Wonder-Speets worden benoemd tot lid in de orde van Oranje-Nasau vanwege hun verdienste voor de Hoornse gemeenschap. In de nieuwe wijk Holenkwartier wordt door woningcorporatie Intermaris de bouw van ‘Blok 14’, een complex met 60 sociale huurwoningen, voorbereid. Zo’n zeventig mensen zijn actief bij het meedenken over de vormgeving ervan. Zo kunnen zij door het tonen van motivatie en inzet ‘woonpunten’ verdienen die belangrijk zijn bij de selectie van toekomstige huurders. PvdA Hoorn, Fractie Tonnaer, Sociaal Hoorn, Liberaal Hoorn en de ChristenUnie stellen schriftelijk vragen aan het college naar aanleiding van het bericht over sloop van huurwoningen en bedrijfspanden in Hoorn Noord. (zie 20 april) Het college sluit een intentieovereenkomst met het Alkmaarse bedrijf ProVastgoed aangaande de voorgenomen bouw van 30 appartementen op de plaats aan de Jan Willemszstraat waar voorheen zorgorganisatie Parlan was gevestigd.