Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Kroniek van Hoorn

2015

oktober

De Stichting Agri-, Food- & Science Center doet niet meer mee in gesprekken om dit centrum in het Missiehuis te vestigen. De voorkeur gaat uit naar het voormalige Scheringa Museum in Opmeer.

1: Café De Volendammer
1: Café De Volendammer.
Café De Volendammer is verkocht aan Pierre Komen. De familie Kok draagt na 56 jaar het stokje over. Uit de langetermijnplanning van de gemeente blijkt dat Hoorn Noord en Venenlaankwartier de volgende buurten zijn waar stadsvernieuwing zal plaatsvinden. Op de vestiging van Deen Supermarkten aan de Vredehofstraat vindt een gewapende overval plaats. De financiële situatie van de gemeente op langere termijn ziet er voor het eerst na zes jaar positief uit. 16: Bakkerij Smit.
16: Bakkerij Smit.
Tijdens de grote verbouwing van Tabor school d’Ampte worden tien noodlokalen naast het gebouw geplaatst. Uitwijken naar andere scholen is daardoor niet nodig. Hart van Hoorn, de winkel met VVV-functie tegenover NS-station Hoorn, levert te weinig omzet op om door te gaan. De feitelijke leerlingaantallen van de islamitische school Elif aan de Hanebalk in de Kersenboogerd blijven ver achter bij de verwachte aantallen. Om voldoende leerlingen te trekken zal de school een regionaal karakter moeten krijgen. Onder meer vanwege de te verwachten verkeersproblematiek tekenen omwonenden protest aan. In een oecumenische gebedsdienst ‘Over de grens’ staan de Hoornse kerken stil bij de problematiek van vluchtelingen. De gemeente zal geen verdere actie ondernemen om ontwikkelaar Terra Marique aansprakelijk te stellen voor gebreken waardoor in de parkeergarage van 't Jeudje lekkages zijn opgetreden. De kans dat een procedure tot succes leidt is zeer klein. De gemeenteraad gaat akkoord met het verhogen van de parkeertarieven en het invoeren van betaald parkeren op zon- en feestdagen. Het college besluit een tijdelijke voorziening voor crisisopvang van vluchtelingen in te richten in multifunctioneel centrum De Kreek. De omwonenden zijn hierover geïnformeerd. Vluchtelingen uit vooral Syrië en Eritrea worden, na een verblijf in een sporthal in Monnickendam en eerder in Pijnacker, voor maximaal negen dagen ondergebracht in sporthal met dienstruimten De Kreek. Bakkerij Smit bestaat 75 jaar en viert dat in de intern vernieuwde winkel op de GedempteTurfhaven. Het beroemde Hoornse draaiorgel De Broodvechter, gebouwd omstreeks 1970, is verkocht en verhuist naar Leiden. Damesbridgeclub Sans Atout bestaat 50 jaar. Wassalon Zabri bestaat 50 jaar.

22: Sporthal De Kreek. (Foto: Guillaume Groen)
22: Sporthal De Kreek. (Foto: Guillaume Groen)
De groep vluchtelingen (165 personen, waarvan 55 kinderen) vertrekt over enige dagen uit De Kreek naar de Spartahal in Schagen. De opvang in Hoorn verloopt succesvol. De VVD fractie in de gemeenteraad vraagt het college Pro Rail te verzoeken om de staat van de perrons op station Kersenboogerd te verbeteren. Wethouder Judith de Jong keert terug van zwangerschapsverlof, op tijd voor de behandeling van de begroting 2016. Het Hoorns Byzantijns Mannenkoor viert het 30-jarig jubileum met een korte tournee door Hongarije. Bouwbedrijf VBK wordt failliet verklaard. De gemeente onderzoekt de mogelijkheid om het cameratoezicht in de binnenstad deels te verleggen naar het stationsgebied. Bot Bouw uit Heerhugowaard neemt enkele grote onderdelen van Bouwbedrijf VBK over. Showband Hoorn viert het 60-jarig bestaan met een ‘verhalend concert’ in Schouwburg het Park. Egbert Ottens neemt na negen jaar afscheid als voorzitter van de Vereniging Oud Hoorn. Hij wordt opgevolgd door oud-stedenbouwkundige Jaap van der Hout.