Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Kroniek van Hoorn

2015

november

De gemeente Hoorn heeft geen vergunningensysteem voor muziek maken. Zo kan het gebeuren dat op j.l. zaterdagmorgen zowel het naar Leiden verkochte draaiorgel De Broodvechter als het orgel Topsy van de in Koedijk woonachtige oud Hoornaar Jeroen van Baden op het Grote Noord staan: broodvechters….

2: Foreestenhuis.
2: Foreestenhuis.
De Oud Hoorn Prijs 2015 wordt toegekend aan het Foreestenhuis. Het monument op het Grote Oost is grondig gerestaureerd en uitgebreid. Het eerste seizoen van VOC-museumschip Halve Maen wordt afgesloten. De activiteiten rondom het schip hebben de stad Hoorn goed gedaan. Museumdirecteur Ad Geerdink kijkt met voldoening terug op een hectische periode waarin veel succes is geboekt. Wethouder Samir Bashara draagt, na een ongelukkig verlopen discussie in de gemeenteraad in de rel rond ‘groene Piet’, zijn portefeuille communicatie over aan collega-wethouder Michiel Pijl. Het Hoorns Kamermuziekfestival in de binnenstad vindt voor het eerst plaats tijdens twee weekeinden met optredens in de Oosterkerk en op diverse locaties bij particulieren. Birthe Blom is de artistiek leider van het programma. De gemeenteraad besluit dat voor parkeren in de binnenstad op gewone zondagen en feestdagen alsnog niet betaald hoeft te worden. Het college besluit om het fietsen in winkelstraten en stegen toe te staan buiten de winkeltijden. Vanuit de gemeenteraad was daar in 2012 al om gevraagd. Het Atlas Schaatstoernooi wordt voor de tiende keer georganiseerd. De afdeling kabels en leidingen van het failliete bouwbedrijf VBK wordt overgenomen door Schadenberg uit Hem. Om meer mensen naar de stad te trekken wordt opgericht ‘Marketing Hoorn’, een organisatie die evenementen en andere culturele manifestaties beter onder de aandacht brengt in en buiten Hoorn. De gemeente geeft groen licht voor het verbouwen en uitbreiden van OSG West-Friesland (onderdeel van het Atlas College). Er wordt 10,5 miljoen euro aan besteed. 28: Joods monument.
28: Joods monument.
De gemeente onderzoekt de mogelijkheid om te komen tot één multifunctioneel sportcomplex, waar verschillende (kleinere) sportverenigingen de accommodatie delen. Lokale sportbestuurders gaan met wethouder Ben Tap hierover in gesprek. De Hoornse politiek gaat akkoord met de bouw van 160 appartementen langs de Provincialeweg nabij de te realiseren ontsluiting naar het Transferium. Guus Meeuwis, ambassadeur van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, onthult het vrijheidsmonument dat leerlingen van Tabor school d’Ampte zelf maakten en dat een plaats heeft op hun terrein naast de Provincialeweg. Evenementenorganisator Fletcha gaat in de Grote Kerk een ‘foodmarket’ exploiteren en kleine outletwinkels verhuren. Ook voor andere activiteiten is er ruimte beschikbaar. De gemeente opent op Kleine Noord 57 een ‘Belevingscentrum Lekker blijven wonen’, waar zorgorganisaties en bedrijven moderne snufjes voor comfortabel thuis wonen demonstreren. Met de grootst mogelijke brandweermacht wordt de brand in twee restaurants aan de (Noorder)Veemarkt/Kleine Noord bestreden. Er is geen persoonlijk letsel, maar de schade is enorm. Het college overweegt het tarief voor een verloren parkeerkaart in de Hoornse parkeergarages fors te verhogen nu blijkt dat er van de regeling misbruik wordt gemaakt. De nieuwe dagbestedingslocatie De Makerij van Leekerweide aan het Dampten wordt in januari in gebruik genomen. Het vervangt het gebouw dat aan het Dampten op de plaats staat waar de nieuwe Carbasiusweg naar het centrum van de stad gepland is. Om die reden moet het gebouw worden gesloopt. De gemeenteraad besluit in februari hierover. Tienduizenden euro's aan boetes en voorwaardelijke werkstraffen worden geëist tegen leden van een Hoorns visserijbedrijf dat illegaal op paling heeft gevist. Onder grote belangstelling geven twee orthopedisch chirurgen van het Westfriesgasthuis in de bioscoopzaal van de JT Bioscoop op de Blauwe Berg een publiekslezing over het steun- en bewegingsapparaat dat het menselijk lichaam is. Op vier verschillende locaties in de binnenstad brengt de Stichting Op Roet de expeditie Kaap Hoorn 1616 tot leven in de productie ‘Langs nootmuskaat, scheurbuik en andere ongemakken’.

24: Centrum Varend Erfgoed.
24: Centrum Varend Erfgoed.
Eigenaars van historische schepen in Hoorn en de vrijwilligers die hen ondersteunen, vrezen dat het Centrum Varend Erfgoed ten onder gaat door de komst van VOC-museumschip Halve Maen. De gemeenteraad neemt een voorstel van de PvdA fractie aan om hoger opgeleide vluchtelingen die naar Hoorn komen, extra te ondersteunen om ze sneller aan werk te helpen. Samenwerking van het Centrum voor Varend Erfgoed (CVE) en het Westfries Museum zal de presentatie van Hoorn en de Zee in de Gouden Eeuw en in latere tijd versterken. Museumdirecteur Ad Geerdink en het bestuur van CVE zijn hierover in gesprek. Naar het ambt van burgemeester van Hoorn solliciteren 24 personen, onder wie zes vrouwen. Op de hoek De Weel/Keern, de plaats waar van 1778 tot 1968 de Joodse Begraafplaats was, wordt een monument geplaatst als gedenkplek voor de hele Joodse gemeenschap in Hoorn. VOC-museumschip Halve Maen wordt op de klassieke manier afgetuigd en afgemeerd voor onderhoud en herstel. Het kunstwerk ‘Hinde voor de Kreek’ wordt als negende kunstwerk in de wijk Bangert en Oosterpolder bij de entree van het multifunctioneel centrum De Kreek geplaatst. Het college verhoogt de prijs voor een ‘verloren kaartje’ in de parkeergarages Jeudje en schouwburg Het Park: in plaats van € 6,10 moet nu € 20 worden afgerekend.