Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Kroniek van Hoorn

2015

juni

Ondanks het slechte weer trekt de achtste Rock & Roll Sunday in de stad veel bezoekers. Komend schooljaar gaan in de Kersenboogerd de protestants-christelijke basisschool De Hoeksteen en de rooms-katholieke basisschool De Duiventil gefuseerd verder als interconfessionele basisschool De Ceder. De PvdA in Hoorn draagt Statenlid Jan Nieuwenburg voor als vervanger van wethouder Judith de Jong tijdens haar zwangerschapsverlof. In de voorjaarsstorm van gisteren bezwijkt op het Baatland een monumentale iep uit 1870. Een tweede iep uit hetzelfde jaar moet wegens schade eveneens vervangen worden.

4: Voormalige Philipslocatie.
4: Voormalige Philipslocatie.
Woningcorporatie Intermaris en Zeeman Architecten ontwikkelen in samenwerkingsverband Terra Marique nieuwe plannen voor de voormalige Philipslocatie aan de Holenweg. Het bestaande complex is door ouderdom kwetsbaar geworden. In de plannen worden woningbouw en bedrijfshallen gecombineerd. De VVD-fractie stelt schriftelijke vragen aan het college naar aanleiding van de plannen om aan de Hanenbalk in de Kersenboogerd een islamitische school te vestigen. Zij verwacht grote verkeersproblemen doordat de school veel leerlingen uit de regio zal trekken. De gemeente maakt op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen afspraken met WerkSaam Westfriesland. Hoorn wil als werkgever meer mensen die moeilijk aan het werk komen aan een baan helpen.

9: Hongerstaking op de Roode Steen.
9: Hongerstaking op de Roode Steen.
Jan van der Gracht begint een hongerstaking op de Roode Steen om aandacht te vragen voor de armoedebestrijding. ‘Er moet meer geld naar de gemeenten’. De verbouwing en uitbreiding van het schoolgebouw van s.g. Copernicus aan de Nieuwe Steen 11 zorgt voor 3000 m2 extra ruimte die vóór 1 januari 2016 wordt opgeleverd. Het Westfriesgasthuis wordt verkozen tot meest gastvrij ziekenhuis van Nederland. Loco-burgemeester Ben Tap reist naar Lorient (Fr.) om aan schipper Bouwe Bekking van Team Brunel in de Volvo Ocean Race de penning te overhandigen die de Vereniging Kaap Hoorn-vaarders uitreikt aan zeelui die zeilend de Kaap hebben gerond. X-Craft, het bedrijf dat exclusieve snelle boten bouwt aan de Corantijn, koopt een kavel op het bedrijventerrein Schelphoek, waardoor een begin gemaakt wordt met een nieuw nautisch industrieterrein, waar ruimte is voor 10 bedrijven. Jan van der Gracht beëindigt zijn hongerstakingsactie op de Roode Steen met lof van de burgemeester. Met het evenement Nachtkapers viert Hoorn dat 400 jaar geleden koopman Jacob le Maire en schipper Willem Schouten de haven verlieten om een nieuwe route naar Oost-Indië te zoeken om de zuidpunt van Zuid-Amerika.

17: Kaap Hoorn.
17: Kaap Hoorn.
De locatie met de woonflat Kaap Hoorn krijgt de straatnaam Kaap Hoorn. Show Band Hoorn bestaat 60 jaar. Het jubileum wordt gevierd met o. a. extra wijkoptredens en een jubileumconcert in Schouwburg Het Park. Westfriesland.tv gaat de Hoornse Stadsfeesten komend weekend via internet live uitzenden. Tijdens de Hoornse Stadsfeesten wordt voortaan de Feico de Leeuw Award uitgereikt als hommage aan de vorig jaar overleden musicus. De eerste komt in handen van de muzikale duizendpoot Martijn Bos. Marthie Bos-Wiegman wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau vanwege haar belangeloze inzet bij de opvoeding van 24 pups tot aspirant blindegeleidehond. Woningcorporatie Intermaris en de brancheorganisatie voor woningcorporaties Aedes gaan samen actie voeren om de verhuurdersheffing af te schaffen. De betaalbaarheid van sociale huurwoningen is in het geding. Het led-scherm van Cinema Oostereiland en het Museum van de Twintigste Eeuw aan het voormalige gevangenisgebouw op het Oostereiland wordt verwijderd en geplaatst in de berm van de Provincialeweg nabij de turborotonde. De gemeente betaalt de kosten van verplaatsing. Op het Oostereiland komt een statisch bord te hangen. De gemeente en het hoogheemraadschap plannen de aanleg van een nieuw rioolgemaal in een stuk openbaar groen tussen de Blokmergouw en Schoener. Omwonenden vrezen stankoverlast. 30: Burgemeester Onno van Veldhuizen.
30: Burgemeester Onno van Veldhuizen.
De Hoornse politiek steunt de groei van de ‘Witte Vloot’ en gaat op zoek naar een locatie buiten de haven. Het Visserseiland is favoriet voor de aanleg van een steiger voor cruiseschepen buitengaats. Plannen voor een snelle veerdienst tussen Hoorn en Volendam worden door de wethouder van economische zaken Ben Tap met enthousiasme begroet. Stichting Speeldag NL nodigt scholen uit het hele land uit voor het Nederlands Kampioenschap Stoepkrijten tijdens de Speeldag op zondag 20 september. Nieuwe partners voor de organisatie zijn Disney Channel en KRO-NCRV Kindertijd. De gemeente gaat de regels voor het schenken van alcoholhoudende dranken in winkels scherper toepassen. Ook niet-horecazaken blijken controle nodig te hebben. Burgemeester Onno van Veldhuizen wordt benoemd tot burgemeester van Enschede.