Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Kroniek van Hoorn

2015

april

Scholengemeenschap d'Ampte is één van de scholen die is opgenomen in het ‘Leerlab’, een programma dat met individueel passend digitaal lesmateriaal de leerlingen optimaal opleidt. Dank zij de mogelijkheden van de iPad. Bij station Hoorn Kersenboogerd is het aantal stallingplaatsen voor fietsen uitgebreid van 640 naar 1100 plekken. Het Westfries Museum beschikt over het enige bekende schilderij uit de zeventiende eeuw waarop werkzaamheden aan dijken staan afgebeeld. De Hoornse schilder Matthias Withoos maakte het in 1676 met als onderwerp de herstelwerkzaamheden aan de Zuiderzeedijk bij Schardam na de watersnoodramp in 1675. 4: Café Swaf.
4: Café Swaf.
Woningcorporatie Intermaris overweegt sloop en vervolgens nieuwbouw van de flats aan Siriusstraat, Steenbokstraat en Zuiderkruisstraat in de Grote Waal. Bij de archeologische dienst meldt de eigenaar de vondst van een bronzen siervuist, een laatmiddeleeuwse gerechtshand, die gedragen werd op een stok als teken van waardigheid. In de jaren 1990 werd het voorwerp bij baggerwerkzaamheden in de Hoornse haven aangetroffen. Aan lokale politici en cultuurkenners worden plannen voorgelegd om Schouwburg Het Park te verhuizen naar het Missiehuis en de huidige locatie aan de Westerdijk te bestemmen voor het West-Fries Centrum voor de Kunsten. Door de bewindhebbers wordt VOC-Kamer Hoorn 2015 opgericht om de exploitatie van VOC-museumschip Halve Maen te financieren. Elke bewindhebber draagt gedurende vijf jaar in totaal € 25.000 bij. Via crowdfunding worden aandelen à € 50 uitgegeven. Kroegbaas Nico Danenberg stopt met zijn beroemde café Swaf in de Kerkstraat. Toenemende regelgeving en het landelijk rookbeleid zetten hem op dit spoor. Met zijn trekker vertrekt hij richting Portugal. In het Stiltecentrum van de Koepelkerk wordt een gebedsestafette gehouden als voorbereiding op Pasen. De eerste ‘Foodmarket’ in de voormalige Philipshal aan de Holenweg trekt duizenden bezoekers.

8: Woonzorgcentrum St. Jozefpark.
8: Woonzorgcentrum St. Jozefpark.
Het huidige woonzorgcentrum St. Jozefpark in Blokker wordt verbouwd tot een modern woonconcept voor zelfstandig wonende cliënten. Na de verbouwing hanteert de organisatie Wilgaerden een strikte scheiding tussen wonen en zorg. Modelbouwgroep Hoorn overhandigt aan de burgemeester een replica op schaal van VOC-museumschip Halve Maen, gebouwd door Jan-Willem Kwabek uit Elst. Het model staat in bruikleen in het werkvertrek van de burgemeester. In het komende vaarseizoen zullen de provincie Noord-Holland en de gemeenten Hoorn, Waterland, Zeevang en Edam-Volendam zorg dragen voor het maaien van waterplanten op vooral de route Hoorn naar Edam-Volendam. Er is een budget van € 40.000. 16: Elly Trap.
16: Elly Trap.
In de vrijwel lege haven Marina Kaap Hoorn bij de Schelphoek wordt een centrum gevestigd voor durfsporten zoals kiten, wakeboarden en hoveren. Er ontstaat zorg om de aanleg van de Carbasiusweg: de afstand tot het gebouw van scholengemeenschap Newton bedraagt slechts vijf meter, onacceptabel dicht bij de schoollokalen. Korfbalvereniging ADOS viert het 40-jarig bestaan met een reünie/feestavond in het clubgebouw aan de Roerdomp. De uitslag van de stemming in de gemeenteraad over de voorgestelde variant voor de Poort van Hoorn is 19 voor, 16 tegen. Dat betekent de aanleg van aansluitingen op de Provincialeweg voor de Maelsonstraat en de Carbasiusweg, en de aanleg van een tunnel voor langzaam verkeer in het Keern onder de Provincialeweg. Het dagboek van Elly Trap, de joodse vrouw die in de Tweede Wereldoorlog drie jaar ondergedoken was in een huis aan de Drieboomlaan, wordt in de vorm van een ‘stripboek’ uitgereikt aan alle kinderen uit de achtste groepen van de Hoornse basisscholen. Het dagboek is ook in het Engels vertaald voor verspreiding in andere landen. De Raad van State acht het gebruik van het pand van Coffeeshop Blue Tomato aan de Neutronweg op Hoorn 80 in overeenstemming met de bestemming ‘daghoreca’. De exploitatievergunning blijft hierdoor overeind. De nieuwe opvang voor dak- en thuislozen ‘Het Startpunt’ aan het Dampten wordt officieel geopend. De opvang van DNO Doen in de Risdam wordt hierdoor vervangen. De maximumsnelheid op het weggedeelte van de Provincialeweg tussen de turborotonde en bedrijventerrein Hoorn 80 wordt verlaagd naar 70 km/u. Zolang verkeersregelaars in functie zijn op het Visserseiland blijft de overlast door touringcars binnen de perken. Ontbreekt het toezicht, dan blijken de maatregelen die de gemeente heeft getroffen, zonder effect. De bewoners klagen en kondigen actie aan. Het VOC-museumschip Halve Maen is één van de zeven pronkstukken in de campagne ‘Ons Echte Goud’, die in de Nationale Museumweek worden gepresenteerd. Met een inleiding en een projectie van het schip op een metershoog waterscherm in de haven verzorgen burgemeester Onno van Veldhuizen, directeur Westfries Museum Ad Geerdink en Olympisch kampioen surfen Stephan van den Berg de presentatie.

22: Restaurant De Keizerskroon.
22: Restaurant De Keizerskroon.
Restaurant De Keizerskroon gaat over in andere handen. Na een flinke verbouwing wordt het na de zomer in gebruik genomen als tweede vestiging van ‘Gewoon Lekker’ in Onderdijk, dat een geheel andere formule hanteert. Het hotel blijft en is niet in de overname opgenomen. Na een loopbaan van 40 jaar neemt Ab Venverloo afscheid als bedrijfsleider van HEMA Hoorn. Leo Koomen uit Zwaag behaalt voor de derde keer op rij het Nederlands Kampioenschap Bandstoten categorie groot, eerste klasse. Ondernemers in de binnenstad kiezen ervoor om door te gaan met de zestien superkoopzondagen op de laatste zondag van de maand en tijdens de feestdagen. De gemeente wil het betaald parkeren dan handhaven, zelfs uitbreiden naar alle zondagen. Daarover is nog geen besluit genomen. Het dagelijks bestuur en de fractie van de SP zeggen de samenwerking met raadslid Luciën Greefkes per direct op. Schouwburg Het Park en hotelketen Van der Valk werken intensief samen om Hoorn als ‘congresstad’ te promoten. In dat kader zijn de voorstellen om de schouwburg te verhuizen naar de Blauwe Berg interessant. Na een loopbaan van 44 jaar neemt Nico Leek afscheid als leerkracht van o.b.s. Het Ooievaarsnest in Zwaag. Woongemeenschap De Koopvaarder viert het 25-jarig bestaan. In de Oosterkerk worden tot lid in de Orde van Oranje-Nassau benoemd Corrie Balk-Sijp, Hans Regter, Klaas van Hinte, Theo Beerepoot, Joop Kalb en Thijs Reuzenaar. Een jeugdlintje wordt uitgereikt aan Jari Bouwman, Chi Baank en Dominique van Vierbergen. Na een bouwtijd van twee jaar wordt de ‘nieuwbouwfase twee’ van het Westfriesgasthuis in gebruik genomen. Het spelletje ‘Rogue River’, dat door twee tot zes mensen op één smartphone gespeeld wordt, en dat getest is op Taborschool d’Ampte, wordt op het Hoornse Vrij-festival op Bevrijdingsdag gepresenteerd. Capital BV uit Den Haag dient plannen in om op het terrein naast het Horizoncollege aan de Provincialeweg grootschalige woningbouw te realiseren: 160 tot 180 appartementen en een parkeergarage, in enkele torens van zes bouwlagen. Het grote kistorgel dat in 2008 gebouwd werd door orgelbouwer Klop voor het St. Janskoor van het Westfriesgasthuis, wordt overgenomen door de Koepelkerk, waar het met name in het stiltecentrum dienst gaat doen.