Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Expositie Jan Floris Swagerman een maand verlengd   (04-06-2024)

Munnickenveld

De Vereniging Oud Hoorn exposeert sinds een paar maanden in haar verenigingsgebouw  vijfenveertig schilderijen en een twaalftal aquarellen. Al deze werken zijn gemaakt door amateurschilder Jan Floris Swagerman uit Hoorn en door hem aan het eind van zijn leven aan de vereniging geschonken. Oud Hoorn mocht ze van hem verkopen en de opbrengst gebruiken voor een zelf te bepalen doel. Dat doel is ook al bekend gemaakt, dit jaar zal voor het eerst de kunstwedstrijd ‘De stad verrast!’ gehouden worden. Een wedstrijd die de grenzen verkent tussen kunst en erfgoed en waaraan iedereen mee mag doen. Zie hier de informatie over de wedstrijd. 

De animo voor de expositie van het werk van Swagerman is groot gebleken en op grond van die belangstelling en de positieve waardering die eraan wordt gegeven, is besloten de tentoonstelling met een maand te verlengen. Zaterdag 13 juli zal echt de laatste dag zijn.

Op de tentoongestelde werken kan een bod worden uitgebracht, maar, zoals eerder afgesproken, kan dit alleen nog maar tot en met aanstaande zaterdag 8 juni. Dan zal worden bepaald welke schilderijen of aquarellen verkocht zijn en krijgen de gelukkigen bericht. Omdat de expositie nog een maand langer in het pand Onder de Boompjes 22 zal verblijven, kan er echter ook nog na 8 juni geboden worden op de dan nog niet verkochte werken. Het betreft veelal Hoornse stadsgezichten in een stijl die sterk lijkt op die van Cornelis Springer; een romantische blik op hoe Hoorn er in de 17e eeuw uitgezien zou hebben. De hoogste bieder kan op die wijze toch nog een bijzonder schilderij of aquarel verwerven.

 

Swagerman collectie hier nu ook online te zien

Document van 47 pagina's in PDF, met krantenartikelen en foto's van de Swagerman Collectie

Het verenigingsgebouw van Oud Hoorn is iedere dinsdag en donderdag van 10 tot 16 uur geopend en op zaterdag, dan van 10 tot 14uur.

 

Nieuwsarchief