Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Kaap Hoorn-vaarders en Stadsherstel Hoorn doen genereus voorstel aan gemeente voor Westfries Museum   (31-05-2024)

stadsherstel

kaaphoorn

Stichting Stadsherstel Hoorn en Stichting Nederlandse Kaap Hoorn-vaarders willen de regentenkamers in het Jozefhuis overdragen aan de gemeente Hoorn. Inzet van het voorstel is dat ze worden toegevoegd aan het Westfries Museum en dat de collectie van de Kaap Hoorn Vaarders in stand blijft.

kaaphoorn

 

Kees van Louvezijn loopt glunderend door de regentenkamers. Begrijpelijk, want stap hier eens binnen en je zult je verwonderen over zoveel pracht binnen de muren van deze stijlkamers met authentieke 18e-eeuwse inrichting. De kamers zijn alleen maar beperkt toegankelijk, maar daar zou wat de voorzitter van Kaap Hoorn-vaarders betreft verandering in kunnen komen als ze overgaan naar het Westfries Museum. ,,We zijn alleen de woensdag geopend voor publiek. We hebben nou eenmaal niet meer vrijwilligers.”

Symbolisch bedrag
Van gebrek aan belangstelling voor de kamers en wat die herbergen aan onder meer scheepsmodellen en navigatie-instrumenten waarmee een beeld wordt geschetst van de ontberingen die zeelieden moesten ondergaan bij het ronden van Kaap Hoorn, is geen sprake. Het is de trots van de Stichting Nederlands Kaap Hoorn-vaarders en die wil ze ook graag intact houden.

kaaphoorn 

 

 

Regentenkamer met authentieke 18e-eeuwse inrichting.© Foto Mediahuis
Stichting Stadsherstel Hoorn, die de regentenkamers jaren geleden voor het symbolisch bedrag van toen nog een gulden kocht van de gemeente Hoorn, is er ook alles aan gelegen dat de kamers door een groter publiek worden gezien. ,,Ze passen ook bij het Westfries Museum en met de mislukte aanbesteding kan het museum er op deze manier toch twee mooie ruimtes bij krijgen”, aldus Jaap Schaper, voorzitter van Stadsherstel Hoorn.

 

entree stijlkamer



De entree naar de stijlkamers in het Jozefhuis.© Foto Mediahuis
Lees ook: Schrappen kelders Westfries Museum ’hoogstwaarschijnlijk’
Zowel Schaper als Van Louvezijn zijn van mening dat de kamers een waardevolle aanvulling kunnen zijn voor het museum en wijzen op de toekomstige verbinding via de tuin van het museum en de regentenkamers. De tuinmuur aan de zijde van het Achterom biedt in de toekomst ook een doorzicht naar het Jozefhuis. Stadsherstel heeft namelijk twee jaar geleden al een bijdrage van 50.000 euro toegezegd om die muur - een restant van een paviljoen dat er ooit stond - te restaureren en de blindnissen die erin zitten open te maken zodat er vanaf het Achterom zicht is op de museumtuin.

 



tuinmuur

De tuinmuur van het Westfries Museum aan het Achterom.© Foto Mediahuis

 

 

Herstelplan
Hoorn hoeft ook niet te vrezen dat er een addertje onder het gras zit achter de handreiking die de twee stichtingen doen. Schaper: ,,We zijn best bereid er geld in te steken, mits de kamers bij het museum betrokken worden.”
De voorzitter doelt op de herstelwerkzaamheden die eraan zitten te komen. Het Jozefhuis is namelijk aan het verzakken en dat leidt tot scheurvorming in het gebouw. Om dit proces te stoppen, moet nieuwe fundering worden aangebracht. Intermaris, die eigenaar van het woongedeelte van het pand is, werkt aan een herstelplan voor het hele gebouw.

 

 

 

jozefhuis


Het Jozefhuis aan het Achterom.© Foto Mediahuis
Ook de overdracht van de collectie van de Kaap Hoorn-vaarders zal de gemeente niet op kosten jagen. ,,We doen ons voorstel niet uit armoede, want als stichting hebben we een ’vast inkomen’ en zitten dus niet op zwart zaad. Als we de kamers met de hele collectie kunnen onderbrengen bij het Westfries Museum betalen we daar ook een jaarlijkse vergoeding van 4000 euro voor om de collectie te onderhouden.”

Lees ook: Jarig Stadsherstel schenkt Hoorn 50.000 euro voor tuinmuur Westfries Museum

 

Stadsherstel vraagt ook niet de hoofdprijs voor de kamers, maar louter een symbolisch bedrag. Het is een barmhartig voorstel van beide partijen dat ze inmiddels aan burgemeester en wethouders hebben gestuurd. Het past ook bij de oorspronkelijke naam van het Jozefhuis. Dat werd in 1775 voltooid en droeg toen de naam De Barmhartigheid.

Kaap Hoorn
Het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika heeft zijn naam Kaap Hoorn te danken aan de Hoornse schipper Willem Corneliszoon Schouten en koopman Isaac Le Maire. Zij ontdekten in 1616 dit nog onbekende gebied.

Bron: NHD

 

In de Beeldbank van Oud Hoorn verwijst het adres Achterom 17 ondermeer naar deze documenten:

De website van de Kaap Hoornvaarders is hier.

400 jaar Kaap Hoorn In 2016 was het 400 jaar geleden dat Le Maire en Schouten de route via de kaap ontdekten. Ter herinnering daaraan is in de zeemuur tussen de Hoofdtoren en het Oostereiland een gedenksteen geplaatst.
De gedenksteen aan de haven onthuld op 29 januari 2018 is hier. 

Stichting Stadsherstel Hoorn restaureert 25 jaar 1974-1999 - Wigard, Margriet

Lees hier meer over de geschiedenis van het Jozefhuis, opgetekend door Nettie de Roos.

Samenvatting van de geschiedenis van de Kaap Hoornvaarders door Nettie de Roos staat hier.

 

 

 

Nieuwsarchief