Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Zomerwandeling over het Grote Oost   (28-05-2024)

Foreestenhuis

Afgelopen vrijdagavond en op de zondagochtend namen de gidsen van Oud Hoorn ruim 175 wandelaars mee in een stadswandeling over het Grote Oost. De bezoekers hoorden verhalen over de welgestelde bewoners en hun familie in het eerste deel van het Grote Oost vanaf de Roode Steen. De gidsen gaven hierbij ook uitleg over de rijkversierde voorgevels, waarvan de meeste gebouwd in de 18e eeuw.

Natuurlijk stonden de gidsen stil bij het Foreestenhuis en Villa Alewijn, maar ook het in Neo Renaissance stijl gebouwde voormalig postkantoor werd besproken. Na uitleg over het kolfspel op de hoek van de Schoolsteeg kon bij het voormalige kantongerecht, dankzij de medewerking van de eigenaar door de ramen in de voorgevel naar de zeer bijzondere wandbekleding van geschilderd behang worden gekeken.

Op het deel van het Grote Oost vanaf de Wijdebrugsteeg zagen de wandelaars na de Oosterkerk een ander straatbeeld, met kleinere woningen, sommige 2 onder 1 kap en een van de oudste woningen in Hoorn in steen gebouwd. Voor de deelnemers was het een verassing dat een van de woningen een plaats delict bleek van een moord ( gepleegd in 1910) en de oorsprong van het “Hoornse Taartarrest” verplichte kost voor de Nederlandse rechtenstudent.

Verderop kwam het verhaal over filantropische Truydeman en zijn Wijf aan de orde en uitleg over het café met de naam “Van Godt komt het al” op de hoek van de Zon. Op de plek van de voormalige Oude Oosterpoort eindigde deze historische wandeling over het Grote Oost.

Op 7 en 9 juni vindt de tweede zomerwandeling plaats : Over ’t West naar de Eilanden.

 

 

Nieuwsarchief