Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Hoog bezoek op begraafplaats Keern   (20-05-2023)

Begraafplaats Keern

Vrolijke kinderen met jeugdig enthousiasme en vol nieuwsgierige vragen liepen op maandag 15 mei de begraafplaats Keern binnen. Voor velen was het de eerste maal dat zij een begraafplaats gingen bezoeken. Op school ‘De Caegh’ in Obdam hadden zij al wat plaatjes van de begraafplaats gezien maar nu konden zij echt rondkijken.

Met begeleidende ouders en natuurlijk juf Eckhart gingen ze op zoek naar antwoorden op de vragen van het opdrachtenblad. Verschillende materialen waarvan grafmonumenten zijn gemaakt, oude jaartallen, mooie teksten, bijzondere versieringen; er valt heel wat te ontdekken. Ook de anti-specht vogelkastjes zijn een bezienswaardigheid.

Siemensma

Het carillon heeft die dag vaak gespeeld en de mozaïekbank is van alle kanten bewonderd. Het mooiste zijn de stenen. De kinderen hadden op school stenen gekleurd en mochten deze op het graf van hun keuze leggen. En dan blijkt dat ze meestal kiezen voor graven waar jonge kinderen begraven liggen. ‘Die is nog geen jaar oud geworden, wat erg’. Toch heel wat anders dan hun oma die al meer dan tachtig is, vertellen ze.

Marion Smit

 

 

 

 

Aan de nabestaanden van deze graven zijn foto’s met de stenen, die de kinderen er hebben neergelegd, gestuurd. Zij zijn zeer geroerd door het medeleven, dat ook na meer dan zestig jaar nog zeer gewaardeerd wordt.

Met deze positieve ervaring worden er plannen gemaakt om meer hooggewaardeerde bezoekers van scholen, ook uit Hoorn, te verwelkomen.

 

 

Nieuwsarchief