Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Open Joodse Huizen Hoorn op 3 mei op elf locaties   (17-04-2023)

openjoodsehuizen

Het programma Open Joodse Huizen|Huizen van Verzet Hoorn is dit jaar op woensdag 3 mei van 10.30 tot 16.30 uur. Die dag zijn er elf vertellers, die op locaties in en rond de binnenstad hun verhaal vertellen. Open Joodse Huizen|Huizen van Verzet is een jaarlijks terugkerend programma van sprekende herdenkingen. Vertellers, bezoekers en bewoners delen verhalen in huizen waar Joden of verzetsmensen woonden en werkten voor, tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog. Er zijn dit jaar vijf nieuwe locaties: Kerkplein 36 (restaurant The Saint), Grote Oost 53 (voormalig kantongerecht), Merensstraat 79, de OSG aan de JD Pollstraat (hoofdingang) en Draafsingel 45.

Biograaf Bart Lankester vertelt om 11.30 uur in The Saint het verhaal van Trien de Haan, een verzetsheldin zonder standbeeld, die kamp Ravensbrück overleefde.  Direct aansluitend geeft De Dansonderneming een preview van een dansvoorstelling over deze Hoornse verzetsvrouw.

Arrestatie NSB-kopstukken Arrestatie NSB-kopstukken
foto privécollectie familie Dam

Koos Poll en Doeke Dam
Twee kleindochters, Anneke Poll en Jarmila Dam, vertellen het verhaal van hun grootvaders. Anneke Pol doet dat om 13.30 uur in scholengemeenschap OSG West-Friesland, waar haar grootvader tijdens de oorlog directeur was. Koos Poll zat in het verzet en spioneerde voor de geallieerden. In juni 1944 werd hij door de Duitsers gearresteerd. Hij werd getransporteerd naar concentratiekamp Sachsenhausen en later naar Dachau. Koos Poll overleefde de oorlog niet.  

Grote Oost 53 (het voormalige kantongerecht) was tijdens de oorlog het bureau van de marechaussee in Hoorn. Kleindochter Jarmila Dam deelt de oorlogsherinneringen van haar grootvader, marechaussee Doeke Dam. Die kwam er in 1943 achter dat zijn baas Izaak Adriaanse iedereen meesterlijk om de tuin leidde met zijn pro-Duitse en anti-Joodse houding. Adriaanse was een van de belangrijkste steunpilaren van het gewapende verzet in Westfriesland. Doeke Dam ging toen zelf ook helpen om het verzet te ondersteunen.

 

Gerry Mok en Hoornse burgemeesters
In de Merensstraat 79 vertelt de weduwe van Gerry Mok hoe Gerry dankzij Jan en Dina Molenaar uit de Merensstraat de oorlog overleefde. De Joodse kleuter Gerry ontsnapte aan de Duitsers, omdat hij van Jan en Dina opdracht kreeg om bij de overburen verstoppertje te gaan spelen. Vanwege de beperkte ruimte vertelt Rita Mok het verhaal twee keer: om 11.30 uur en om 13.00 uur.

“Hoornse burgemeesters in de oorlogsjaren” is de titel van de presentatie die Egbert Ottens om 14.30 uur houdt in de woning Draafsingel 45. Op deze plek werd NSB-burgemeester Johannes Zondervan gearresteerd. Hoorn kende tijdens de oorlog vier burgemeesters.

Overige presentaties

Cees Flory en Nel Neter Cees Flory en Nel Neter
foto privécollectie familie Neter

Net als vorig jaar is ook de jongste onderduikster van Hoorn, Flory Neter, present (Drieboomlaan 56).

Op Grote Oost 6 en Grote Oost 35 zijn de indringende verhalen te horen over de Hoornse verzetshelden Gré Visser en Aaf Dell en Dieuw van Vliet. Op Tweeboomlaan 155 vertelt dochter Marette Wils waarom haar vader altijd met rattengif op zak liep.

Oud-bewoonster Marian Vleerlaag verhaalt in Pieterseliesteeg 7 over het verraad dat de Joodse onderduikers daar het leven kostte.

De eerste vertellingen beginnen om 10.30 uur, de laatste om 15.30 uur. De vertellingen duren maximaal drie kwartier en zijn gratis toegankelijk. In sommige locaties is de ruimte beperkt. Kom vooral op tijd, want we beginnen op tijd en vol=vol.   Lees hier het volledige programma: Open Joodse Huizen – Oorlog in Hoorn

 

comite 40-45

 

Nieuwsarchief