Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Nieuwjaarspeech 2023 + statistiek   (06-01-2023)

oudhoorn

Hier treft u de door de voorzitter Jaap van der Hout uitgesproken Nieuwjaarsspeech aan met diverse doorklikmogelijkheden. [Red.]

Beste mede vrijwilligers en overige aanwezigen, het voelt of het in de vorige eeuw was dat we hier in ons eigen Pakhuis de laatste nieuwjaarsreceptie hielden. Ik wil daarom het glas heffen op het feit dat we in dit nieuwe jaar met elkaar in zo grote aantallen weer mogen proosten op de toekomst en het welzijn van elkaar en onze prachtige vereniging. We laten een rare periode achter ons en sluiten een roerig jaar af. Maar ik tel vooral onze zegeningen, de vereniging floreert, we hebben meer leden mede dankzij ons prachtig vernieuwde kwartaalblad. Regelmatig word ik op straat aangesproken over deze vernieuwing.  

De werkzaamheden aan de website en de diverse onderdelen van de Kennisbank zijn in de afgelopen periode gewoon doorgegaan. Het Hoorns Biografisch Woordenboek is met meerdere nieuwe biografieën aangevuld. 

Winkelartikel: Sint Jozefschool 100 jaar - Het als Beeldbanktekst begonnen project “Sint Jozefschool” is dit jaar het meest opvallend, omdat het resulteerde in een goed verkocht een tentoonstelling en de aftrap van de Open Monumentendag. Het boekje is geschreven door Nettie de Roos-Klaassen Bos onder auspiciën van Frans van Iersel. Als je de Jozefschool opzoekt in de Beeldbank tref je een lange reeks foto’s aan waarbij de meeste foto’s van uitgebreide informatie zijn voorzien. Het aantal vrijwilligers op cruciale plaatsen is weer toegenomen, onder andere prijst de beeldbank zich gelukkig met nieuwe redacteuren die de foto’s beschrijven, ontdubbelen en op het juiste adres plaatsen.
 

De aanvullende informatie vanuit het HHSM-boek, het HDS, Kwartaalblad of andere bronnen in de Kennisbank kan zo automatisch gekoppeld worden. 

Hoorn: huizen, straten, mensen momenten uit de geschiedenis van monumenten

 

Met het HHSM-boek vieren we ook een klein 40-jarig jubileum en is nu binnen de Kennisbank in een online-versie nog beter te doorzoeken. Met dank hiervoor aan Peter Tack en Gerard van Stijn. 

De bezoekersaantallen van website, Kennisbank en Facebook zijn hier weer gegroeid, neem nu bijvoorbeeld de Kennisbank, gegroeid met 20% naar 26.000 bezoekers. Voor wie geïnteresseerd in de juiste cijfers verwijs ik naar mijn verhaal op de website waar het gehele overzicht is gekoppeld.  

[Redactie: 
Het bezoek aan de website is met bijna 19%  gestegen tot ruim 75.000 unieke bezoekers, waarbij ook het aantal bekeken pagina’s  met 13% is gestegen.

De Kennisbank is met 20% meer bezoekers op 26.000 bezoekers gekomen, waarbij de Beeldbank met bijna 15.000 het merendeel van de bezoekers heeft.

facebookDe Facebookpagina kent ook een groter bereik en steeg met bijna 65% naar 43.000 bezoekers. Het aantal “volgers” is naar ruim 2200 gestegen.

De “Slag op de Zuiderzee” scoorde het hoogst.]

 

Vooruitblikkend zal de Beeldbank, naast het verbeteren van de beschrijvingen en adresseringen, ook een publicatie met betrekking tot het Jozefhuis, dat 19 mei 250 jaar bestaat koppelen aan alle foto’s van Achterom 17. 

PSBB

Een belangwekkend boek toegevoegd aan de geschiedschrijving over HoornOnze bibliotheek is weer gegroeid met twee boeken. Geschreven door onze vrijwilligers en leden en uitgegeven door de Publicatie Stichting Bas Baltus. Het boek Niet echt fout, wel omstreden van Egbert Ottens en Raymund Schütz en het eerdergenoemde boekje Sint Jozefschool 100. 

Begraafplaats Keern

 

 

De Stichting Vrienden van de begraafplaats Keern viel dit jaar in de prijzen met Gouden Terebinth, vermeldenswaardig dat zo’n jonge club dit in de wacht wist te slepen. 

Anders kijken naar Erfgoed

 

 

Onze zomerwandelingen konden weer gewoon doorgang vinden en waren weer zeer succesvol net als ook onze Cursus Cultuurhistorie Hoorn die in het voor- en najaar weer volgeboekt waren en veel enthousiasme bij de deelnemers opgeleverd heeft. 

De succesvolle cyclus lezingen afgelopen najaar in het kader van de geboorte van Nederland. Op 3 zaterdagmiddagen in het Foreestenhuis. Wat een geslaagde keuze genoemd mag worden. 

Maar eigenlijk geldt dat voor al onze activiteiten, weer een geopend en gezellig en gastvrij pakhuis met mooie exposities dankzij een groep betrokken vrijwilligers. Maar eigenlijk geldt deze betrokkenheid voor al onze vrijwilligers van bestuur tot de bezorgers van het kwartaalblad. Iedereen zorgt ervoor dat we een bruisende en bij de stad betrokken vereniging blijven die een grote waardering kent bij de bewoners en bestuurders van deze stad.   

In het jaar dat voor ons ligt gaan we aan de slag met het advies van de werkgroep Toekomst Vereniging Oud Hoorn, maar kijken we ook naar de eventuele verbouwing van onze buren, Theater het Pakhuis, of we samen meer bieden kunnen op het gebied van huisvesting en cultureel aanbod.

Daarnaast is het, het jaar, dat de discussie over de entree van de binnenstad, de tunnel, wordt afgerond en dat de uitwerkingsplannen starten voor de Poort van Hoorn en het plan Buitenstad. Zoals u van ons gewend bent zullen we deze plannen met aandacht en open vizier volgen en waar gewenst op reageren. Jammer genoeg moest Frans van Iersel na meer dan twintig jaar, op basis van nieuwe gemeentelijke regels, afscheid nemen van zijn rol in de monumenten en welstandscommissie. Ik neem zijn rol over waarbij Frans gelukkig mijn vervanger blijft en er toch ook de komende jaren continuïteit gewaarborgd is bij de beoordeling van ons erfgoed.
 

Slag op de zuiderzee

Het komende jaar staat in het teken van de Slag op de Zuiderzee. Als vereniging werken we binnen dit thema samen met onze zusterverenigingen in Alkmaar en Haarlem. Gedurende het jaar zult u zowel in ons kwartaalblad, de lezingen en onze zomerwandelingen dit onderwerp tegen komen. Dit naast alles wat er ook door het Museum, de archeologische dienst en het Westfries archief in gezamenlijkheid wordt georganiseerd.  

Al met al een jaar om met elkaar naar uit te kijken, ik wens u allen dan ook een mooi en met erfgoed gevuld jaar toe. 

Ik wil daarom het glas heffen op het feit dat we in dit nieuwe jaar met elkaar in zo grote aantallen weer mogen proosten op de toekomst en het welzijn van elkaar en onze prachtige vereniging. 

Jaap van der Hout

 

Nieuwsarchief