Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Afronding Beeldbankproject Sint Jozefschool 100 jaar   (10-11-2022)

Sint Jozefschool 100 jaar - Nettie de Roos-Klaassen BosHalverwege 2021 begint de  beeldbankgroep met het inventariseren van foto’s en informatie over het schoolgebouw aan Achterom 19. Al snel blijkt dat het een bijzonder gebouw is, maar dat er onvoldoende foto’s beschikbaar zijn om dat te illustreren. Frans van Iersel wordt gevraagd om zowel van het interieur als het exterieur extra foto’s te maken. Het Westfries Archief en andere bronnen worden geraadpleegd om de nodige informatie over het ontstaan van de Jozefschool boven water te krijgen. Hoe dit uiteindelijk uitmondt in een goed leesbaar boek met meer dan 125 foto’s en illustraties dat voor een zeer lage prijs te koop was, is te lezen in het slotwoord van de schrijfster.

 

baltus

Op 3 september 2022 verzorgt de Publicatie Stichting Bas Baltus in het schoolgebouw een boekpresentatie. De kunstenaar Jorg de Vos heeft daarvoor zijn atelier ter beschikking gesteld.

‘Een bijzondere visie op de inhoud van het boekje’ is de titel van het praatje dat Nettie de Roos, de schrijfster van het boek, houdt. In het ‘praatje met een knipoog’, zoals Nettie het noemt, staat de architect van de school S.B. van Sante centraal.

Op diezelfde dag wordt de expositie ‘100 jaar Sint Jozefschool’ geopend in ons verenigingsgebouw het Oostindisch Pakhuis, samengesteld door de werkgroep Tentoonstellingen van Oud Hoorn.

De website ‘Sint Jozefschool Hoorn 2022’, ontworpen en ingericht door Peter Bouwhuis, met klassenfoto’s van 1927 t/m 1981 gaat de lucht in.

Open Monumnentendag HoornOp 10 september houdt de Commissie Open Monumentendag haar startbijeenkomst in de Sint Jozefschool waarbij we wederom te gast zijn bij Jorg de Vos.

Frans van Iersel laat 100 jaar Jozefschool in vogelvlucht in woord en beeld voorbijkomen. Hij besteedt aandacht aan de totstandkoming van de school, de uitbreiding, de toelating van meisjes, het einde van de school in 1984 en het huidig gebruik van het gebouw. Tegel Frans eindigt zijn betoog met een ‘prangende kwestie’.

Het hoofd van de school Ben van de Kamer kreeg bij zijn afscheid twee tegeltjes met de tekst ‘Wie zijn handen schoon wil wasschen, moet ze wasschen met elkaar’ in een lijstje cadeau. Zij waren uit een tableau boven een wasbak in de school gehakt. Ben heeft deze tegels een half jaar geleden teruggegeven aan de gemeente Hoorn. Op 7 september jl. heeft Bureau Erfgoed van de gemeente Hoorn de twee zwarte tegels boven de wasbak  laten vervangen door de oorspronkelijke hier in 1922 aangebrachte twee tegels.

Ter vervanging van de lege plek in zijn huiskamer krijgt Ben van de Kamer zijn lijstje terug met een fraaie foto van het tegeltableau.

Beeldbank VOHInmiddels is het werk aan de beeldbank van de Sint Jozefschool, Achterom 19, ook voltooid. Er zijn 118 foto’s te zien waarvan de meeste met een uitgebreide Beschrijving.

Daarnaast staat onder Extra info onder elke foto aangegeven, nog veel meer te lezen, o.a. het praatje van Nettie en het betoog met de prangende kwestie (zie: presentatie in pdf) van Frans.

Ga eens naar de beeldbank van de Vereniging Oud Hoorn en type boven ‘Achterom 19’ in en laat je meevoeren in de vele prachtige foto’s en toelichtingen.

https://www.beeldbank-oudhoorn.nl/cgi-bin/beeldbank.pl

We willen alle hierboven genoemde personen en instanties van harte bedanken voor hun bijdragen aan de geslaagde jubileumviering van de Sint Jozefschool.

Hiermee is het project Sint Jozefschool afgerond.

De goed bezochte tentoonstelling is echter nog te zien t/m 10 december.

Namens de Beeldbankgroep van de Vereniging Oud Hoorn, Jan Floris (coördinatie), Nettie de Roos (Beeldredacteur 1) en Piet van Iersel (Beeldbankredacteur 2).

 

Nieuwsarchief