Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Wàt een cadeautje!   (05-10-2017)

kinderenHet zàl je maar gebeuren, dat je op een doordeweekse ochtend mag spijbelen van school om door de Hoornse binnenstad te trekken! En juf of meester doet ook mee! Je mag op zoek naar acht Hoornse Historische Helden / Schurken, beroemd om hun daden. De één kreeg een steeg met zijn naam, de ander een standbeeld!
Daar staan ze opvallend in hun historische kledij.  Je kunt er niet aan voorbij gaan. Je moet wel naar ze kijken én luisteren!


Ze vertellen waaròm ze als held, en misschien een beetje als schurk, te boek staan. Johannes Beek, Willem Melknap, Platte Thijs, Willem Bontekoe, J.P. Coen, de vrouw van een veteraan uit een vredesmissie, en vergeet Graaf van Bossu niet: de schurk der schurken!

Held of schurkHet zàl je maar gebeuren dat Jan Pieterszoon Coen van zijn sokkel lijkt te zijn  gekomen. Daar staat hij, midden op de Rode Steen. Hij zegt dat hij vooral een held is, die Hoorn rijkdom heeft gebracht. O, ja hij liet ook een heleboel slaven vermoorden. De schurken vinden zichzelf natuurlijk een held!

 

 

 

 

 


Held of schurkJan Haring voert zelfs, samen met zijn vrouw, een toneelstuk op om ons zijn schurken- of heldenstreken wijs te maken

Het zal je maar gebeuren dat je aan het eind van elk verhaal zelf mag bepalen wat jij er van vindt: held? ↔ schurk? Wie of wat moet je nu geloven?Held of schurkHeld of schurkEn dan mag je in de Boterhal ook nog ruiken, voelen aan, en proeven van allerlei specerijen die de held of de schurk uit een ver land op de wereldbol mee naar Holland heeft genomen.

 

 

Je mag er speculaaskruiden van maken voor een speculaasje thuis. Jammie, jammie jammie. Dàt zijn nog eens heldenstreken!Held of schurk


De ’kaper’ Willem Melknap, wordt voor de moordenaar van Willem van Oranje aangezien en in de heldenstatus verheven. Want zijn buit werd, met goedkeuring van Van Oldenbarneveldt zelfs, verdeeld onder de behoeftigen.Held of schurk

Bij het veteranenmonument was iedereen, maar vooral kinderen uit Irak onder de indruk van de ervaringen van de vrouw van een veteraan.

 

 

Held of schurk

 

 

 

Waar kan het verhaal van Maximiliaan Bossu beter verteld worden dan bij de Bossuhuizen.Held of schurk
De sage over Platte Thijs vertelt dat hij alleen stal van de rijken, om het geld onder de armen te verdelen.

Held of schurk

 

Grote Oost 75 is de plaats waar in 1911 een moord gepleegd werd. Hoewel de dader Johannes Beek, niet de vrouw van de marktmeester wilde vermoorden, werd hij toch wegens moord veroordeeld. (Het zgn. Taartarrest)

 

Held of schurk


Bontekoe was een schipper uit Hoorn die heel veel avonturen heeft beleefd tijdens zijn vaartochten.  “Wat een cadeautje!”
Dit alles is écht gebeurd, op de maandag- en dinsdagochtenden 25 en 26 sept en 2 en 3 oktober j.l.! Elke bovenbouwleerling, van de Hoornse basisschool die zich aanmeldde voor het cadeautje van Oud-Hoorn 100 jaar, was zelf onderdeel van het held – of schurk verhaal. Actief geluisterd. Actief geproefd. Actief Hoorns verleden verkend.  Actief aan geschiedenis gedaan.

Deelnemende scholen:

Flierefluiter, De Tweemaster, Stormvogel, Jules Verne, Jozefschool, de Tandem, Parcival, Praktijkschool WF, B. van Boxckmeer, Mariaschool, Zonnewijzer, Rank, Fluitschip.

Met dank aan:

De held - schurk acteurs:  Ton Heijboer, Piet Konijn, Frans Kramer, Simon Laan, Francisca van Putten, Marian Schagen, Gijs Jan Stam en Ruud Willemse.

Conny Butter van kledingverhuurbedrijf "Wat doe ik je aan“? https://watdoeikjeaan.nl/

Op Roet. op-roet.nl

Varend Erfgoed; varenderfgoedhoorn.nl

De Halve Maen halvemaenhoorn.nl

Videoclub Hoorn videoclub-hoorn.nlHeld of schurkHeld of schurk

De Rabobank rabobank.nl zorgde samen met Bakker Otten voor een lunchpakket voor vertellers en organisatie.

 

 

 

 

 

De Werkgroep Educatie van de Vereniging Oud Hoorn

Eddy Boom, Jelly Drijfhout, Jan Floris, Karin Lansdaal, Anja Morit, Marian Schagen en Ruud Willemse.

 

 

Nieuwsarchief