Een eeuw lang actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Succesvol feest 400 Jaar Kaap Hoorn afgerond   (29-04-2016)

kaaphoornHet jaar waarin 400 Jaar Kaap Hoorn gevierd werd, zit erop. ‘Het was een groot succes, dat boven onze verwachtingen is uitgestegen’, concludeert wethouder Ben Tap. Het verhaal van Kaap Hoorn gonsde het afgelopen jaar door Hoorn, Westfriesland, maar ook ver daarbuiten tot in Chili. In de stad bruiste het van de activiteiten met een Kaap Hoorn tintje.

400 jaar geleden vertrokken Schouten en LeMaire uit Hoorn om een nieuwe route te ontdekken richting de Oost. Zij rondden op 29 januari 1616 Kaap Hoorn, het meest zuidelijke puntje van Chili. Een grote, avontuurlijke prestatie. In 2015 en begin 2016 stond Hoorn in het teken van de viering van deze bijzondere reis en ontdekking. De coördinatie en communicatie van het feestjaar en de organisatie van NachtKapers waren in handen van Buro Zorro.

108 evenementen

De grote aftrap van de viering was op 14 juni met Nachtkapers. Hét moment waarop 400 jaar geleden Schouten en LeMaire vanuit Hoorn vertrokken voor hun ontdekkingsreis. In totaal waren er 108 evenementen in Hoorn met een Kaap Hoorn tintje. Een jaar met muziek, musicals, theatervoorstellingen, wandelingen, kinderboeken, kunst, tentoonstellingen, een symposium, een atlas en vele verhalen en lezingen. Op de vraag ‘waar ben je het meest trots op?’ laat Jeanneke Scholtens van Buro Zorro weten ’Ik ben er trots op dat we een verhaal van 400 jaar geleden tot leven hebben kunnen wekken, dat het tal van theatermakers en kunstenaars, scholieren en ondernemers heeft geïnspireerd en we het eigentijds hebben mogen terug brengen aan de stad en de wereld.  Het verhaal is doorverteld door zovelen, zoals het een epos betaamt.’ Wethouder Ben Tap: ‘een van de doelstellingen was om zoveel mogelijk mensen in Hoorn en daarbuiten te vertellen hoe Kaap Hoorn aan zijn naam komt. Die doelstelling is ruimschoots behaald.’

Verbinding

Aan het feestjaar werkten maar liefst 500 mensen mee. Zo’n 100 organisaties zagen kansen om aan te sluiten en hebben Kaap Hoorn omarmd. Met elkaar hebben zij ervoor gezorgd dat Hoorn een jaar lang het levende decor was van het verhaal van Kaap Hoorn. Door de media bleef dit ook niet onopgemerkt. Niet alleen lokale en regionale media deden uitgebreid verslag van de activiteiten in Hoorn, maar ook de landelijke en buitenlandse media hebben op vele verschillende manieren het verhaal van Kaap Hoorn verteld.

Blijvende herinnering

Ben Tap: ‘Kaap Hoorn heeft veel energie los gemaakt in de stad, bij verenigingen, vrijwilligers en ondernemers. Ik hoop dat we dat met elkaar vast kunnen houden.’ Vereniging Oud Hoorn en de Stichting Nederlandse Kaap Hoorn vaarders hebben een herdenkingsplaquette aangeboden aan de stad. Daarmee komt er een zichtbare herinnering aan het verhaal rondom Kaap Hoorn. Er is al een plaquette in de Oosterkerk, maar straks ook een buiten in de omgeving van de haven. Samen met de gemeente zoeken ze een geschikte plek.

Wie graag wil nagenieten van het feestjaar, kan een kijkje nemen in het Westfries gasthuis. Daar is een bijzondere foto-expositie met ruim 60 foto’s van de Kaap Hoorn-evenementen. Buro Zorro heeft een beeldverslag gemaakt van het afgelopen jaar. Ook is er een infographic met daarin een samenvatting en enkele hoogtepunten van het feestjaar.

Nieuwsarchief